Een bommetje onder hypocrisie

Ik voel mij nu toch geroepen om even te reageren op het keer op keer ongefundeerd ageren van politici om het legale consumentenvuurwerk maar weer verboden te krijgen.
Het hoogtepount was toch wel het verdraai werkje van Esther Ouwehand van de partij van de dieren zoals dat te lezen was op Joop.nl
Zie hier hoe een politicus door te verdraaien,door te insinueren een traditie die in de kern gewoon leuk en mooi is probeert kapot te maken.

Let op! Nederlanders gooien- al dan niet groepsgewijs- zomaar vuurwerk op straat, in tuinen, brievenbussen en afvalcontainers. Vuurwerk wordt gegooid naar voetgangers, fietsers, auto’s en dieren. En vooral in drukke gebieden kan sprake zijn van toenemende criminaliteit.
Aldus de Amerikaanse ambassade, die haar in Nederland verblijvende burgers meende te moeten waarschuwen voor de manier waarop wij onze jaarwisseling vieren. Over de Amerikaanse kijk op veiligheid kun je veel zeggen -en nog veel langer discussiëren-, maar vaststaat dat van het bovenstaande geen woord gelogen is.
Uit de blik van de Amerikanen mag dan verbazing spreken, voor ons is het allemaal niks nieuws. De Nederlandse jaarwisseling verloopt al jaren volgens vaste patronen –sommigen spreken graag van traditie.

Amerikanen die hun ingezetenen waarschuwen voor de situatie in Nederland tijdens de jaarwisseling zijn als wapengekken die hun ingezetenen waarschuwen voor een traditie die vergeleken met de jaarlijks terugkerende high school shootings nog liever is dan het voorlezen van Nijntje aan je nichtje.
Verder stond dit zo niet op de website van de Amerikaanse ambassade, die generaliseren namelijk niet zoals mevrouw Ouwehand zelf aan de lopende band doet.
Het volgende stond er te lezen op de website van de Amerikaanse ambassade:

Some trends you should be aware of during the permitted firework time>>>>opsomming van misstanden

Dat is dus iets heel anders dan wat er in het betoog van Ouwehand staat , in haar betoog staat namelijk dat  Nederlanders om het maar heel kort samen te vatten , “debiel doen” tijdens de jaarwisseling ( zie eerste allinea van de quote van Ouwenhand )
het staat er zo alsof we allemaal collectief waanzinnig zijn die avond.

De Nederlandse jaarwisseling volgt zoals Ouwehand zegt al jaren een bepaald patroon alleen moeten we eens heel eerlijk zijn en kijken wat er nou precies gebeurt!
1 Zaken worden opgeblazen met illegaal vuurwerk( dan is onmogelijk met het legale spul )
2 Zaken worden in brand gestoken zoals auto’s , deze worden niet met vuurwerk aangestoken maar met zaken zoals bezinne  of  andere brandbare vloeistoffen , niet met vuurwerk.
3 Het hinderen/belagen van hulpdiensten al dan niet met vuurwerk, dat doen mensen , mensen die volledig de weg kwijt zijn, die dronken zijn of zwaar onder invloed van drugs.
Feit is dus dat legaal consumentenvuurwerk een marginale rol in deze problematiek speelt, laten we dat even goed onthouden!

Een ander patroon dat je ziet is het het decennia lang steeds verder beperken van het consumenten vuurwerk in intensiteit , direct parallel daaraan zie je de import van zwaar vuurwerk stijgen.
LET WEL!
Voordat de beperking begon was er helemaal geen sprake van deze agressieve toestanden!

Een poging om die Nederlandse Oud & Nieuw-traditie te omschrijven. Ongeduldig volkje als we zijn, beginnen we lekker op tijd. Wat is het, oktober, november? Overgebleven vuurwerkpakketten van het voorgaande jaar knallen gezellig de wijken in. Een ontzette glasbak hier, een ontplofte prullenbak daar. Hoe dichter bij december, hoe vaker we worden opgevrolijkt door grote en kleine ontploffingen in de buurt.

Iedereen weet dat het illegale vuurwerk verantwoordelijk is  voor de overlast in aanloop naar de jaarwisseling.
Tevens  insinueert Ouwenhand met haar bewust gekozen chronologie in deze alinea dat het legale vuurwerk verantwoordelijk kan zijn voor het ontzetten van glasbakken  of ontplofte afvalbakken, dat zijn leugens , dat is pertinent onmogelijk en niet waar.

Als de aanloop genomen is en al het oude vuurwerk is opgeknald, beginnen we aan de kern van het feest. We verkopen mooie, felgekleurde pakketten met explosieven aan (jonge) burgers, die dat allemaal in woonwijken, winkelcentra en op andere openbare plekken gaan afsteken. Eigenlijk is dat alleen toegestaan op Oudjaarsdag, maar ja, je kunt niet bij iedere verkochte zevenknaller een politieagent meesturen om die regel te handhaven. En dus is het ruim vóór de jaarwisseling al een kakofonie van rondvliegende rotjes en leeglopende sierpotten.

Deze alinea is een juweeltje , een juweeltje van subjectiviteit en wederom verdraaiing want.
Het consumenten vuurwerk dat men verkoopt in Nederland is van klasse
1.4 :Gering gevaar voor ontploffing. De gevolgen blijven hoofdzakelijk beperkt tot de verpakking
1.3 Gevaar voor brand, gering gevaar voor luchtdruk- of scherfwerking of gevaar voor beide, maar niet met gevaar voor massa-explosie en hoge decibels.
Dit typeren als explosieven is simpelweg het bewust  zwaar aanzetten en  overdrijven , laten we het bij de feiten houden !

3 of 4 dagen overlast van legaal consumenten vuurwerk , het is maar wat je overlast noemt.
Ik vind de hondenpoep en geblaf waar ik het hele jaar door last van heb stront irritant, laat staan het versperren van het fietspad door van die honden bezitters maar ja , je kan natuurlijk geen agent met elk baasje meesturen om de boel te handhaven en dus is het het hele jaar door opletten of je niet in de stront van een ander zijn hond trapt of dat je weer een lijntje verstrikt in je wiel hebt zitten.

Dan gaan ook de media hun rol vervullen. De jaarlijkse berichten over vuurwerkslachtoffers. Pubers die met hun pretpakket experimenteerden en nu een hand moeten missen. Volwassen mannen (vrouw, kinderen) die niet op tijd weg waren bij hun illegale vuurwerkbom en het leven lieten. Kinderen die gewoon buiten speelden en per ongeluk de babyvuurpijl van een ander in hun oog kregen. Oog kwijt. Op Oudejaarsavond komen daar dan de berichten bij over autobranden, vernielingen, hulpverleners die bekogeld worden met vuurwerk en ander gevaarlijk spul. Oja, en over dieren die met vuurwerk zijn volgestopt en tot ontploffing zijn gebracht.  Eveneens vaste prik.

Nee, het moet zijn :  pubers die met zwaar illegaal vuurwerk zitten te klooien , legaal vuurwerk is niet krachtig genoeg om ledematen zoals handen eraf te blazen , weer de zaak verdraaien!
Kinderen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk in hun ogen krijgen zijn het slachtoffer van de laksigheid van hun ouders, BRIL OP!  is het devies , dat kreeg ik toen ik jong was ook mee en anders was het simpelweg binnen blijven.

Verder klopt de bloemlezing van ellende in deze alinea wel alleen………dit zijn zaken die mensen doen EVT gebruik makend van ( Illegaal ) vuurwerk.
Mensen steken auto’s in brand.
Mensen vernielen zaken met illegaal zwaar vuurwerk.
Mensen bekogelen hulpverleners met (illegaal) vuurwerk
Mensen proppen in 2013  dieren vol met  (illegaal) vuurwerk
Dit laatste is zeker geen ellende die elk jaar voorkomt zoals Ouwehand stelt.

Op Nieuwjaarsdag krijgen we op het journaal te zien hoe gezellig ons feest ook dit jaar weer was. Honderden gewonden, enkele ernstig. Een dode. Een tiental ogen verwijderd, een veelvoud beschadigd. De niet geringe politiemacht (10.000 agenten op de been) ging 8.400 incidenten te lijf. De brandweer moest 3.500 keer uitrukken. Weer meer geweld tegen agenten. Na de presentatie van deze eerste tellingen veinst de minister van Veiligheid en Justitie verontwaardigde verbazing. Hij zegt –traditiegetrouw- dat geweld tegen hulpverleners onacceptabel is. Om de suggestie van daadkracht verder te versterken, strooit hij nog wat met spierballentermen als ‘zero tolerance’ , ‘raddraaiers’ en ‘supersnelrecht’. Je hoopt een beetje dat de interviewer nog vraagt: “Dit zegt u ieder jaar. Heeft u zelf de indruk dat het werkt, als u naar de cijfers kijkt?” Die hoop blijkt ijdel. Het jaarlijkse ritueel is klaar.

The same shit over and over again alleen………..waarom wijst men mensen niet op hun EIGEN VERANTWOORDELIJKHEDEN……het is altijd de schuld van het vuurwerk maar zo zit het niet
In de auto moeten we ook een gordel om , met de auto mag er ook niet gereden worden als de bestuurder alcohol gedronken heeft ,als toeschouwer van een rally ga je ook niet in een bocht staan waar de auto’s kunnen uitbreken.
Nogmaals , vuurwerk is geen speelgoed , ga er dan ook dusdanig mee om , ook als omstander , draag een bril en houdt afstand, common sense noemen we dat !

Hoeveel Agenten zijn er straks alleen al in Amsterdam op Koningsdag ( blijft vreemd ) aanwezig ?
Hoeveel incidenten zijn er alleen al in Amsterdam op jaarbasis geweest de afgelopen jaren
Hoeveel ambulance ritten waren er alleen al in Amsterdam nodig de afgelopen jaren .
Tel al deze zaken landelijk bij elkaar op en je komt aan vergelijkbare cijfers , nou ja , de brandweer niet dan maar goed , daar staat weer meer fysieke agressie en alcohol gerelateerde ellende tegenover!
Hoor je na afloop van Koninginnedag deze cijfers zo gebruikt worden tegen bijv grote feesten of het zuipen in kroegen…..NEE en dat is hypocriet want na de jaarwisseling doet men dit wel.

Of nee wacht, onderdeel overgeslagen. De weerstand tegen het alom aanwezige vuurwerk is nog niet genoemd. Traditioneel laten rond Oud & Nieuw talloze mensen weten genoeg te hebben van de knallen, de schade en de risico’s die gepaard gaan met de verkoop van vuurwerk aan particulieren. Stop daarmee en stap over op professionele vuurwerkshows, vindt een ruime meerderheid van de bevolking. Maar even traditioneel als de stortvloed aan klachten over vuurwerkoverlast, is de stilte die optreedt als de eerste dagen van januari eenmaal weer voorbij zijn. Het probleem is weg, de aandacht verslapt en pas bij de volgende jaarwisseling vragen we ons weer massaal af waarom het toch altijd zo’n puinhoop is met Oud & Nieuw

Nee, niet talloze mensen laten weten dat ze genoeg hebben van het alom aanwezige vuurwerk
Nee. vorig jaar nog geen 100,000 via het GL meldpunt (waar je zelf meerdere meldingen kan doen via een enkel IP adres laat staan het dubbel melden via proxy’s , VPN’s en zelfs het TOR netwerk) en dit jaar waarschijnlijk iets meer dan dat.
Verder hebben we dan de peiling onder de mensen van het 1 vandaag opinie pannel maar laten we heel eerlijk zijn , de mensen die daaraan meedoen kan je met de beste wil van de wereld geen representatieve dwardoorsnede van de Nederlandse bevolking noemen.
Verder laten mensen weten de overlast van VOORAL Illegaal vuurwerk zat te zijn , de teller van het meldpunt stond al skyhigh nog voordat de verkoop van het legale vuurwerk begon, dat is tekenend!
Ook is het centraal afsteken van vuurwerk een utopie , simpelweg omdat er niet genoeg pyro techs zijn om al die shows tegelijk te doen.
Dat resulteert dus in EN een verbod op consumentenvuurwerk en GEEN vuurwerkshow , de handelaren in Illegaal vuurwerk zien een Maastrichtje aankomen en wrijven in hun handen, klinkt bekend nietwaar!
Verder gaat men er dan maar van uit dat er geen problemen zullen ontstaan bij die grote shows , mensen gaan minimaal flink aangeschoten naar zo’n massale bijeenkomst en waar veel mensen en alcohol bij elkaar zijn…tja….vul maar in ….. Haaren ?  Hoek van Holland ? does it ring a bell?
Dit zijn slechts voorbeelden van hoe het af zou kunnen lopen , voorbeelden die aangeven dat een vuurwerkverbod voor particulieren geen absolute oplossing is.

Het opmerkelijke aan de visie op vuurwerk is dat bij alle politieke partijen de achterban méér voelt voor professionele shows dan de huidige gewoonte om vuurwerk te laten afsteken door particulieren. Van SP en PvdA tot VVD en PVV, een meerderheid van de kiezers -met welke politieke kleur dan ook- vindt dat de gevaren van consumentenvuurwerk (voor kinderen en omstanders bijvoorbeeld) té groot zijn, en de rekening voor de samenleving té hoog. Het standpunt van hun kiezers wordt echter genegeerd door de politieke partijen in Den Haag. Alleen de Kamerfracties van GroenLinks, SGP en 50Plus hebben zich tot nu toe bij de Partij voor de Dieren aangesloten in het pleidooi tot omvorming van de vuurwerktraditie naar een Nieuwjaarsfeest dat veilig is voor iedereen en de samenleving een hoop ellende bespaart.

Op welk onderzoek baseert Ouwehand zich , op dat onderzoek van 1V dat totaal niet representatief is voor
1 de politieke demografie  van NL?
2 de anti/pro vuurwerk demografie van NL?
Hoe kan zij dan stellen dat er van Links naar Rechts een meerderheid is die het particuliere vuurwerk wil verbieden?
Natuurlijk sta ik ook achter een jaarwisseling die vooral gezellig moet zijn maar ik zie niet in waarom legaal consumentenvuurwerk daarvoor moet wijken.

Je zou denken: ook de andere partijen mogen weleens worden wakker geschud. De Haagse route daarvoor –agenderen, de feiten presenteren, debat- heeft tot nu toe niet gewerkt. Op de vraag waarom Haagse politici zich doof en blind houden, kan ik alleen een illustratie geven. Toen de Kamer op initiatief van de Partij voor de Dieren een hoorzitting organiseerde over vuurwerk, en de oogartsen foto’s hadden meegebracht van kinderen die gewond waren geraakt door (legaal) vuurwerk van anderen, schoven 7 van de 9 partijen de beelden van zich af. Te gruwelijk. Ook de cijfers waaruit blijkt dat een groot deel van de slachtoffers omstanders betreft die zelf niks afstaken, en dat de helft van de oogletsels het gevolg is van legaal vuurwerk, werden genegeerd. Aan het eind herhaalden partijen als PvdA, SP en VVD doodleuk het spierballenmantra dat we illegaal vuurwerk ‘gewoon strenger moeten aanpakken’. De deskundigen aan de andere kant van de tafel waren ontluisterd.

Geen wonder dat er niks met de “feiten” word gedaan als men ze zo presenteert als u in uw betoog doet!
Natuurlijk zijn plaatjes van kinderen met oogletsel geen fijn gezicht net zoals uitgekankerde longen op pakjes shag en sigaretten
Maar voor roken geld ook dat je ZELF verantwoordelijk bent , de ouders van kinderen zijn ook verantwoordelijk voor hun kids , net zoals omstanders dat ook voor zichzelf zijn , ik mocht zonder bril niet naar buiten, logica!

Nu al jaren blijkt dat Haagse fracties niet voor rede vatbaar zijn als het gaat om vuurwerk, kunnen we twee dingen doen. Leden en kiezers die vinden dat hun politieke partij moet pleiten voor professionele vuurwerkshows, kunnen massaal overlopen naar de Partij voor de Dieren. Dat mag natuurlijk altijd. Maar ze kunnen er ook voor kiezen furore te maken binnen hun eigen partij, de discussie aanzwengelen en de aanjager te worden van de onvermijdelijke koerswijziging van hun volksvertegenwoordigers. Zo is het gegaan bij GroenLinks, waar de Kamerfractie de vurige wens van de achterban voor een verbod op consumentenvuurwerk lange tijd negeerde. Nadat het GroenLinks-congres zich erover uitsprak, ging de fractie om.

Wie pleit voor vuurwerkshows negeert de realiteit , zoals eerder gezegd , er zijn simpelweg niet genoeg pyro techs om dit te realiseren.
Wie pleit voor vuurwerkshows pleit voor het massaal minimaal aangeschoten  verlaten van huis en haard met alle veiligheids risico’s van dien.
Verder kan en mag iedereen intern op de door Anrno Bonte aangezwengelde discussie springen zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen , het is een vrij land maar het is wel een beetje doorzichtig.
Het komt op mij over als “evasive manoeuvres mr Spock” want het zou over echt belangrijke zaken moeten gaan.

Een succesverhaal dat ook bij andere partijen veel kans maakt. Ik zie VVD’ers die er grote moeite mee hebben dat mensen die op Oudjaarsdag naar hun werk willen, onderweg een groot risico lopen gewond te raken door het vuurwerk van een ander. PvdA’ers die het niet voor elkaar krijgen aan burgers uit te leggen waarom we op Oudejaarsnacht de zorgbegroting belasten met operaties aan onnodig beschadigde ogen, terwijl we voor datzelfde geld 1100 ouderen van staar af hadden kunnen helpen. En ze staan daarin niet alleen, ook niet binnen hun partij.

De VVD gaat hier nooit in mee,het feit dat er nu 2 burgemeesters zijn van VVD pluimage die er wat in zien zegt  HE  LE MAAL  NIKS
Bovendien is vuurwek gewoon keihard geld verdienen voor heel veel middenstanders , voor groothandelaren en last but not least , de overheid en daar is de VVD extreem gevoellig voor.

En als wij dan toch gaan beginnen over kosten die onnodig zijn, zullen wij het dan eens over bijvoorbeeld de kosten die het amateurvoetbal met zich meebrengt hebben mevrouw Ouwehand?
Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat elk voetbalseizoen zes op de tien spelers een blessure oplopen, met als gevolg dat ze gemiddeld 5 dagen niet kunnen werken en ruim 2 weken niet kunnen sporten. Dat meldt het NOS Journaal.
Per jaar raken circa 4 miljoen mensen geblesseerd, waarvan ruim 600.000 op het voetbalveld.

Als wij ervan uitgan dat de helft een baan heeft en modaal verdient a 13,50 bruto dan kom je op de lieve som van 300.000 X 40 uur x 13,50 =  162 miljoen
Stel dat de helft van deze mensen een ambulance nodig heeft  a 700 euro

150.000 X 700 =  105 miljoen
Foto’s 200.000  X 130 =  26 miljoen
Een operatie voor 5% a 3000Euro  =  45 miljoen
Ingipsen, gips verwijderen…..
Fysio……
Brace ……
Bloedverdunners en andere medicatie …..

Moet ik nog even doorgaan mevrouw Ouwehand! hoeveel ouderen kan je daarmee van staar af helpen en dan hebben we nog lang niet alle kosten berekend zoals de mensen die blijvend geheel of gedeeltelijk ( arbeids ) gehandicapt zijn door voetbal.
Wat ik probeer aan te geven is dat het met oud en nieuw helemaal niet om grote bedragen gaat.
Het gedoe rond oud en nieuw word gebruikt om de aandacht van ECHTE!  zaken af te leiden !

Het is tijd om de vuurwerkdiscussie voort te zetten, ook ná Oud & Nieuw. Om hem te verbreden van eenmalige oprispingen op sociale media naar gefundeerde gedachtewisselingen in de congreszalen van de politieke partijen. Leden van SP en D66 lieten al weten het –tot nu toe doodgezwegen onderwerp- te agenderen binnen hun partij. En als ook een groeiend aantal lokale bestuurders van PvdA, VVD en CDA-huize zich uitspreekt voor verandering van de huidige vuurwerktraditie zou het toch raar zijn als binnen die partijen het onderwerp weer voor een jaar in de koelkast verdwijnt.

En we vallen in herhaling , ik vind in discussie over vuurwerk gaan helemaal geen probleem maar voer deze dan ook ECHT open en ECHT eerlijk en niet zoals mevrouw Ouwenhand en Arno Bonte doen , de boel verdraaien , dingen weglaten en zelfs gewoon liegen en (eigen)onderzoeken gebruiken die niet representatief kunnen zijn.
Hoe het allemaal verder zal gaan lopen weet ik ook niet maar ik zal ervoor waken dat er beslissingen genomen worden op basis van feiten en niet op basis van verkiezingsretoriek of groene vingers
Mocht er eind 2014 of misschien zelfs wel eerder een  gecoördineerde tegenactie nodig zijn dan pak ik dat graag op  , niet alleen omdat ik vuurwerk een leuke traditie vind maar vooral omdat ik een bloedhekel heb aan hypocrisie , daar leg ik graag een bom onder!

Update 2-03-2014

Rectificatie
Natuurlijk is Esther Ouwehand  van de partij van de dieren en niet van de partij van de Afbraak

Een gedachte over “Een bommetje onder hypocrisie

Plaats een reactie